Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України інформує:

         Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України інформує щодо питань реалізації фруктів та овочів закладами роздрібної торгівлі харчовими продуктами під час дії карантинних обмежень.       За даними Всесвітньої організації з охорони здоров’я на сьогоднішній день у світі відсутні будь-які докази того, що хвороба COVID-19 може передаватися через харчові продукти або пакувальний матеріал. Крім того, немає жодних даних про передачу вірусу через фрукти та овочі.
         Враховуючи міжнародні рекомендації та наявну інформацію про шляхи передачі COVID-19, реалізація фруктів та овочів у закладах роздрібної торгівлі харчовими продуктами має здійснюватися в спосіб, що гарантує дотримання протиепідемічних вимог.
         Таким способами можуть бути:
         1) або реалізація фруктів та овочів в упаковці виробника;
         2) або фасування фруктів та овочів продавцем у спеціально відведеному приміщенні, або їх відпуск безпосередньо в торговельній залі через продавця, за умови:
наявності у продавця особистої медичної книжки;
використання продавцем засобів індивідуального захисту (маска, рукавички);
пакування продавцем фруктів та овочів в індивідуальну упаковку (наприклад, одноразові поліетиленові пакети, паперові пакети, плівку, пластикові контейнери тощо);
дотримання продавцем рекомендованої дистанції із покупцем; забезпечення наявності і доступності для продавців засобів дезінфекції у торговельній залі;
         3) реалізація нефасованих фруктів та овочів шляхом самообслуговування покупцями в торговельній залі, за умови:
забезпечення доступу до місця (зони) торгівельного обслуговування лише тих покупців, які мають одягнені засоби індивідуального захисту (маски);
забезпечення покупців, за потреби, засобами індивідуального захисту (одноразовими рукавичками);
забезпечення пакування покупцями фруктів та овочів в індивідуальну упаковку (наприклад, одноразові поліетиленові пакети, паперові пакети, плівку, пластикові контейнери тощо);
забезпечення наявності і доступності для покупців засобів дезінфекції у торговельній залі.
         Заклади роздрібної торгівлі харчовими продуктами мають забезпечити покупців інформацією щодо необхідності ретельного миття овочів та фруктів в домашніх умовах, а також, де це є доречним, здійснення їх термообробки перед вживанням.

Заклади роздрібної торгівлі харчовими продуктами мають забезпечити контроль за дотриманням цих рекомендацій.

 

Залишити відповідь